När någon avlidit kan man välja att hedra personen och den kamp som han eller hon gått igenom genom att skapa en egen minnesfond. Denna minnesfond kan exempelvis stödja forskningen kring sjukdomen, en förening eller en organisation som den avlidne personen själv tyckte om. Det finns flera olika hemsidor som hjälper till med detta när det kommer till stroke och hjärtsjukdomar.

Några av dem är bland annat:

  • Hjärnfonden
  • Hjärt- och lungfonden
  • Stroke-Riksförbundets Strokefond

och flera olika begravningsbyråer som exempelvis fondkistan, Ekenveds begravningsbyråer eller Silverstadens begravningsbyrå.

Det är tungt att mista någon som gått bort i en kamp till en sjukdom som stroke, men att skapa en insamling till ett välgörande ändamål för att minnas den avlidne är något av det finaste man kan göra för att låta minnet av personen leva vidare.

Starta upp en egen minnesfond

Om man inte vill skapa en minnesfond på en redan existerande hemsida kan man göra det på egen hand och därefter välja att skänka insamlingen till den förening, forskning eller organisation man vill ska få pengarna.

Det är inte särskilt svårt då man enbart behöver öppna ett bankgirokonto i sitt eget namn och sedan skapa ett inlägg eller insamling på Facebook eller annan webbsida där man når andra som kan tänkas bidra med en summa. Viktigt att komma ihåg är att:

  • Döpa insamlingen till den avlidne personens namn eller en titel relaterad till honom eller henne.
  • Skriva information om insamlingen i dödsannonsen i tidningen.

Det gäller även att man är tydlig i sin beskrivning om insamlingen så att alla vet vart pengarna går och att det är till rätt ändamål.

Vill du veta mer eller känner dig osäker på hur man går tillväga när man öppnar en minnesfond så kan man alltid höra av sig till en begravningsbyrå eller fond som redan finns, för att få hjälp med att starta upp sin egen minnessida.